Fakta om norsk landbruk: Dobling av kjøttforbruket på 40 år

Publisert

Landbruks- og matdepartementet sendte tirsdag ut en sak som omhandler «fakta om norsk landbruk».
- Saken blir publisert i Utsyn som en populærvitenskaplig publikasjon, en NIBIO POP. Tallene forteller om tilstand og utviklingstrekk, skriver Landbruks- og matdepartementet.
Halvert
På tredve år, fra 1989 til 2018, ble antallet gårdsbruk mer enn halvert fra 99.400 til 39.600 bruk. 
- Produksjonen blir konsentrert på færre enheter uten at samlet produksjonsvolum går ned. Strukturutviklingen i jordbruket er kjennetegnet ved at antallet jordbruksbedrifter med husdyr har gått kraftig ned. I 1999 hadde gjennomsnittsbruket 147 dekar jordbruksareal. I 2018 var tallet 249 dekar, skriver NIBIO på sine hjemmesider.
Omtrent 45 prosent av jordbruksarealet i Norge er leiejord.
Videre skriver NIBIO at 39 prosent av landarealet i Norge, eller 126 millioner dekar, er skogkledd. 
«Tallet var det samme for ti år siden. Skogen endrer seg sakte. Arealet omfatter skog både under og over barskogsgrensen. Vel 25 prosent av dette arealet er produktiv skog. En prosent av eierne, 1.200 av totalt 127 000, har hånd om en tredjedel av det produktive skogsarealet. 84 prosent er private eiere.»
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Størst forbruk er det av svinekjøtt med 25,5 kg per innbygger, skriver NIBIO i artikkelen tirsdag. (Foto: Nicolai Prebensen).
Dobling av kjøttforbruk på 40 år
- Forbruket av kjøtt fra storfe og kalv, sau/lam, svin og fjørfe var historisk høyt i 2017 med nær 370 000 tonn, omtrent en dobling fra tidlig på 1980-tallet. Størst forbruk er det av svinekjøtt med 25,5 kg per innbygger. Til sammen spiste hver person 67 kilo kjøtt i 2018, mot 48 kilo 30 år før. I samme periode økte forbruket av fjørfe (les: kylling) fra 4,5 kilo til 18,5 kilo per innbygger, står det videre.
Vi spiser dobbelt så mye kjøtt som for 40 år siden. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS