Nå er Gammeløya det tilrettelagt for de aller fleste, tre nye brygger har sett dagens lys på den solfylte lille øya. (Foto: Stein Otto Eretveit Sørensen)

«Gamleøya» ved Flekkerøy blir som ny

  Arild Hansen
  11. feb 2020
  18:58
Hvordan Gammeløya, eller «Gamleøya» på folkemunne ute på Flekkerøy, så ut den gang kong Christians den tredjes rikskansler, Peder Huitfeldt, styrtet landet vårt derfra i årene fra 1557 til 1561, skal vi ikke begi oss ut på. 

I følge Wikepedia var denne lille idyllen ute i Vestergabet et forsvarsanlegg, og det ble opprinnelig anlagt under navnet Flekkerhus festning. Det første anlegget var en befestning i form av et blokkhus og tre andre hus som ble bygget i nevnte år under Christian III, og på denne tiden var Flekkerøy havn (inne på Møvig-siden) en av de mest benyttede havnene i hele Norge. Det var den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Helt nytt ansikt
Og fra båtsesongens oppstart på vårparten, og til de aller fleste har gått lei av sitt «andre hjem» og det er klart for opptak før høststormene melder sin ankomst, har tusener på tusener av båtentusiaster passert Gamleøya. Enten kjørt forbi langs Vestergabet, eller du passerer den på vei inn eller ut fra Lindebøkilen på Flekkerøy, der ferga i sin tid gikk.

For et par-tre år siden kjøpte Kristiansand kommune Gamleøya fra privatfolk for det nette sum av ti millioner kroner. Det ble et spleiselag mellom kommunen, miljødirektoratet og Gumpen-gruppen, og i dag er det nok mange som er glad for at de tre nevnte aktørene gikk inn med midler den gang. I hvert fall de som liker seg til sjøs, om det er i båter, eller i gjerne i små farkoster som kajakker eller kanoer. For nå er det tilrettelagt for de aller fleste, tre nye brygger har sett dagens lys på den solfylte lille øya, og det er bedriften Skjærgårdsbygg A/S på Flekkerøy som har stått for arbeidet.

Tre nye brygger
-Vi begynte å jobbe med dette i høst, vi har hatt både to og tre mann i sving, og alt stod ferdig til nytt år. Vi har bygd opp igjen ei falleferdig brygge inne i bukta, vi har laget ei rundt 30 meter lang brygge, og så har vi lagt ut ei flytebrygge for de aller minste farkoster, som kajakker og kanoer. Vi vet jo at det er mange som liker å padle i farvannet rundt Flekkerøy, så dette passer jo midt i blinken for dem, sier Stein Hallvard Sørensen hos Skjærgårdsbygg A/S.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Gammeløya ved Flekkerøy. (Foto: Stein Otto Eretveit Sørensen).

- Kommunen eier øya og forvalter uteområdet, mens vi i Parkvesenet har forvaltningsansvaret. Det blir et samarbeid med Den Norske Turistforening, og Gamleøya blir en parallell til slik de driver hyttene sine i fjellet, med overnatting og vise verca, sier Trond Johansson, naturforvalter i Parkvesenet.

Varme
Så, folkens. Når vårsola begynner å varme om noen få måneder, og du har lyst til å oppleve kanskje ei av de flotteste perlene langs kysten, er det bare å ta kontakt med DNT, 

Muligheten til å sikre seg ei seng for natta er absolutt til stedet, og i hvert fall når man snakker om sol og beliggenhet, utsikt til alle kanter og et livlig båtliv, er dette et fantastisk sted bruke tid på.

Bildet under: Skjærgårdsbygg A/S fra Flekkerøy har bygd de nye bryggene på Gamleøya. Fra venstre sees Steinar Pedersen, Bjørnar Martinsen og Stein Hallvard Sørensen på terrassen utenfor kontorbygningen på Geiderøya, og med Mæbø-fjorden i bakgrunnen.
Sist oppdatert 11.02.2020 klokken 22:27 av Nicolai Prebensen

Bildet er tatt under byggingen av den nye brygga på Gammeløya. (Foto: Stein Otto Eretveit Sørensen)

-Kommunen eier øya og forvalter uteområdet, mens vi i Parkvesenet har forvaltningsansvaret. Det blir et samarbeid med Den Norske Turistforening, og Gamleøya blir en parallell til slik de driver hyttene sine i fjellet, med overnatting og vise verca, sier Trond Johansson, naturforvalter i parkvesenet i Kristiansand kommune. (Foto: Privat)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no