Krigshelten Fredrik Aaros får sitt minnesmerke

Publisert

Da lokalhistoriker Jostein Andreassen under kommunestyremøtet i Søgne 26. september 2019 spurte om kommunen ville nedsette en komité for om mulig hedre telegrafist og krigshelt Fredrik Aaros, gikk prosessen fort. En komité ble nedsatt og sted for minnesmerket ble bestemt


Fredrik Aaros var hjemmehørende på Åros i Søgne og reiste etter okkupasjonen i 1940 over Nordsjøen til Grimsby i England sammen med tre andre i en seilbåt. Der ble han etterhvert tatt opp i Kompani Linge og etter flere aktive aksjoner ble han satt til å operere en illegal radiosender på Rudjordsheia i Lyngdal. Sommeren 1943 peilet Gestapo senderen og 12. august ble han omringet av tyskerne. Han valgte da å ta sitt eget liv for ikke å avsløre et stort motstandsnettverk under tortur og avhør på Statsarkivet i Kristiansand. Liket av Fredrik Aaros har aldri blitt funnet.


Komiteen ble bestående av Jostein Andreassen, Tom Løchen og Tone Pettersen. I tillegg knyttet komiteen til seg to familiemedlemmer til Aaros, Reidun Ravnevand Nilsen og Ole Johan Sverdrup. Kulturrådgiver Magne Haugland har fungert som sekretær for komiteen.

Relieff
Minnesmerket blir et «høyt» relieff på cirka en ganger en meter med noe tekst, og det er åpnet for at headsettet til telegrafisten skal synes. Minnesmerket skal plasseres på Sandefjellet på Åros, like ved strandstien som er mye benyttet av turgåere.


Saken er behandlet i bystyret, og i by- og stedsutviklingsutvalget hvor positive vedtak er fattet. Søgne og Greipstad Sparebank har bevilget 50.000 kroner til minnesmerket som har et kostnadsestimat på 200.000 - 200.500 kroner. Endelig vedtak skjer i formannskapet i begynnelsen av februar.
Komiteens ønske er at minnesmerket avdukes 8. mai 2020, på dagen for 75-års jubileet for frigjøringen.
Sist oppdatert 24.01.2020 klokken 15:49 av Nicolai Prebensen
Fredrik Aaros. Privat foto fra boka "Dø, om så det gjelder!", av Magne Haugland. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS