- Hvorfor skal de tre dette ned over hodet på oss

Publisert

I over 70 år har minnemarkeringen av de falne under 2. verdenskrig foregått ved monumentet ved Søgne hovedkirke like etter gudstjenesten 17. mai. Nå er dette historie. Nylig bestemte 17. mai-utvalget i Kristiansand kommune at all markering i hele kommunen skal foregå på frigjøringsdagen den 8. mai.


- Dette kommer etter et innspill fra kulturdirektør Torbjørn Urfjell til 17. mai-utvalget nylig og ble bestemt der. Dette dreier seg om elleve markeringer i kommunen hvor to av disse er i Søgne og Greipstad, sier arrangementskoordinator i Kristiansand kommune til N247 torsdag formiddag.
- 17. mai er frihet, 8. mai handler om krigen, avslutter han.
- Jeg har prøvd å kjempe i mot, men det var for døve ører. Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor dette skal tres ned over ørene på oss, tordner Harald Evensen fra Søgne, som selv er FN-veteran fra Libanon og Bosnia.
Han sier videre at disse markeringene kommer til å smuldre bort i bygdene.
Kun ett monument
- Vi har bare dette monumentet og Greipstad har sitt, også de foran kirka i bygda. På 17. mai foregår minneseremonien like etter gudstjenesten, og det er massevis av folk til stede. Flytter vi markeringen til en vanlig arbeidsdag vil det ikke komme mye folk, det har jo vi i bygdene ikke tid til, sier Evensen videre og får støtte av lokalhistoriker Jostein Andreassen.
- Dette «vedtaket» er jeg radikalt uenig i, og hele markeringen vil «koke vekk i grøten». I 2005 hadde vi en markering 8. mai, fordi det var 50-års minne og en større markering. Dette er helt annerledes inne i Kristiansand. Der har de mange veteraner, og ikke minst mange flere innbyggere og pensjonister. Jeg tror interessen for markeringen vil falle bort etterhvert. Markeringen blir for anonym, sier lokalhistoriker Jostein Andreassen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
FN-veteranen Harald Evensen mener at en flytting av minnemarkeringen over falne fra 2. verdenskrig vil smuldre opp på få år. (Foto: Nicolai Prebensen).
- Blir jeg spurt om å si noe her ute 8. mai velger jeg å si nei. Det er ikke hyggelig å holde tale fremfor få tilhørere. Spørsmålet er om ikke vi får ta i bruk litt «sivil ulydighet» og markere på 17. mai likevel. Det er det vel ingen som kan nekte oss. Vi ferier jo vår frihet nasjonaldagen, mye takket være de som falt under krigen, sier han.
Kulturdirektør Torbjørn Urfjell sier til N247 at dette er en prosess som er godt gjennomarbeidet. 
Grundig
- Vi har diskutert dette grundig med NVIO som Norges største interesseorganisasjon for militært personell som har deltatt i internasjonale operasjoner, og deres pårørende. Hovedgrunnen til at markeringene blir flyttet er at Kristiansand kommune vil gjøre markeringene til noe større, og føler noen seg utelatt er jeg lei meg for det. 
- Vi kan ikke få markert innsatsen som er gjort nok og løfter disse opp i år. 17. mai handler ikke om krigen, selv om noen tror det. Kristiansand kommune vil ta et ansvar for 8. mai,  og jeg håper virkelig ikke at noen kvier seg for å legge ned blomster ved minnesmerkene på 17. mai dersom de ønsker å ha en markering på nasjonaldagen, avslutter han.
Kulturdirektør i Kristiansand kommune, Torbjørn Urfjell. sier til N247 at han håper ingen kvier seg for å legge ned en blomst eller markere de falne under 2. verdenskrig på nasjonaldagen. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS