Historien om Søgne kommune inntil 31.12.2019 klokken 24.00


Artikkelen fortsetter under bildet.
Jostein Andreassen under avdukingen av Sol-skulpturen på E39 ved Tangvall/Klepland våren 2015. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).
Rivende utvikling
Fra 1960-tallet og fremover har det gamle bondesamfunnet gradvis forsvunnet og vært preget av sentralisering og modernisering. Befolkningen har økt gradvis fra de rundt 3.500 den gang til i dag over 11.500.
Vi har sett at øybefolkningen etter hvert flyttet til fastlandet. Små kretsskoler er lagt ned til fordel for større skoler i sentrale strøk. Vestbygda er knyttet nærmere med bro over Trysfjorden. Hølleheia, Nygårdsheia og Eigeheia ble bygget ut på 1960-tallet, Stokkelandsskogen på 1970-tallet. I 1974 fikk vi nytt rådhus, og bygdesenteret flyttet fra Lunde til Tangvall. 
Midt på 1970-tallet fikk vi det som da var den nye E39 gjennom Søgne. Senere har vi sett starten på en stor utbygging på Tangvall, og etablering av flere nye boligfelt rundt i kommunen, nå sist med den store utbyggingen av Kjellandsheia. Kommunen og private utbyggere har vært flinke til å etablere og utbedre et nett av turstier, idrettshaller, kunstgressbaner og ballbinger. Vi får et nett av sykkelstier, og ikke minst den flotte Skjærgårdsparken. Uthavnen Ny-Hellesund ble for kort tid siden fredet.
Fire kilometer
Når vi om få dager blir en del av nye Kristiansand er det i ferd med å bygges enda en ny hovedvei gjennom bygda. Den skal passere inne i heia rett nord for sentrum. «Søgnetunnelen» blir hele fire kilometer lang. Det bygges en stor bro over Trysfjorden, og et nytt skolesenter med ungdomsskole, videregående skole og nytt idrettssenter planlegges på Tangvall.
Det er med andre ord en historisk og høyest oppegående bygd som fra nyttår blir en del av nye Kristiansand kommune. 
- Du verden så mye mer jeg kunne fortalt om bygda vår, men dette får holde for denne gang, avslutter Jostein Andreassen og føyer til at noen av årstallene er litt omtrentlige. 
Sist oppdatert 20.08.2020 klokken 10:46 av Nicolai Prebensen
Jostein Andreassen har skrevet en kortversjon av historien om Søgne for N247. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS