Det var 25. november at Kristiansand parkering åpnet opp for avgiftsparkering i Høllen. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

- Bare lørdag betalte vi 500 kroner i parkeringsavgifter

  Nicolai Prebensen
  03. des. 2019
  13:19
Flere lag og foreninger reagerer sterkt på de nye parkeringsbestemmelsene i Høllen. Kommunestyret i Søgne overførte ansvaret for parkering i bygda til Kristiansand parkering for noen måneder siden, og til forskjell fra tidligere ordning, innførte parkeringsselskapet helårlig avgift i motsetning til tidligere hvor det kun var avgiftsbelastning om sommeren.

Karl Klungland er leder i Søgne dykkerklubb som har dykkerbåten «Snorkel III» liggende til kai ved Høllebrygga.

- Vi var ute lørdag og plukket spøkelsesredskaper i sjøen. Det kostet oss 500 kroner i parkeringsavgifter, dette er noe vi må finne en løsning på. Vi har to parkeringskort, og den beste måten å slippe å måtte betale for å rydde på havbunnen blir å bruke kortene, samtidig som vi plukker opp dykkere der de finner en parkeringsplass andre steder i bygda, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Klungland mener at avgiftsparkering i vinterhalvåret er en dårlig investering for aktiviteten i Høllen.

- Vi vil jo gjerne ha et aktivt miljø i Høllen også om vinteren, og jeg tviler på at folk vil betale for å gå tur i området, deriblant strandstien. Da velger de nok heller Kvernhusvannet eller andre turer i bygda, fortsetter han.

Beredskapsavtale
Søgne dykkerklubb har også en beredskapsavtale med nødetatene, og av den grunn ønsker de å ligge i en isfri havn om vinteren slik at de kan reagere raskt på eventuelle nødmeldinger på sjøen.

Pensjonistgjengen i foreningen Shanty har hatt fri parkering de to timene de er sammen i bygget og har nå sendt et brev til Søgne kommune hvor de ber om fritak fra parkeringsavgiften fra klokken 11.00 - 13.00.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Foreningen Shantys medlemmer samlet i bua på Høllebrygga. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Helt siden Shanty ble etablert i Høllen i 1998 har pensjonistene med tilhørighet til foreningen hatt mulighet til fri parkering øst for bygningen, skriver Bjørgulv Tønnessen i et brev til Søgne kommune.

Han skriver at det som regel er 10-12 personer daglig i bua hvor de har et godt sosialt samvær, samtidig som de passer på området. 

- Flere ganger har vi måttet melde fra når søpla flyter der nede, rydde gjør vi også, sier Jan Erik Lohne, en av «gutta» i Shanty'en til N247 mandag formiddag.

Gjengen mener at de straffes hardt av de nye reglene og har regnet på at å stå der nede to timer hver dag til 16 kroner timen vil koste dem fra 40-60.000 kroner i året tilsammen.

Også Geir Smebøle (bildet), leder av Songvaar Fyrs Venner, ønsker avgiftsparkering i Høllen vinterstid lite velkommen. Fyrbåten ligger på en privat båtplass i Høllen og har dermed ikke rett til parkeringskort.

- Jeg har forståelse for at når det er trangt om plassen her nede om sommeren skal det betales for parkeringen. Det er vi jo vant med, men nå som vinteren er her og vi skal drive vedlikehold der ute, må faktisk vi betale for å få lov til å male der ute. Dette gjelder ikke bare oss. Det er andre som driver aktivitet i skjærgården vinterstid, og har de ikke båtplass i Høllen må alle som skal ut i skjærgården betale 16 kroner timen for å sette fra seg bilen her nede på dagtid, sier han.

Vidar Nilssen, innehaver av Joker Høllen ser for seg at hans lille parkeringsplass foran butikken fort kan bli full av biler som står der hele dagen.

- Fersk torsk
- I dag fikk jeg besøk av en fisker som skulle være ute hele dagen. Han spurte om han kunne få stå på min plass, og jeg var positiv til dette så lenge jeg fikk fersk torsk i bytte, ler han hjertelig.

Han mener at dette kan bli et større problem når godværet og varmen kommer tilbake.

- Nå om vinteren er det jo forholdsvis stille i Høllen, og dette blir antageligvis ikke det store problemet. Imidlertid tror jeg at dette kan bli et problem nærmere sommeren, sier han.

Paal Kristensen, enhetsleder i ingeniørvesenet i Søgne kommune, sier til N247 at parkering i bygda nå er er ute av enhetens kontroll. 

- Det er Kristiansand parkering som har overtatt ansvaret for parkeringen i Søgne nå, sier han.

N247 har i to dager forsøkt å få kontakt med ansvarlige i Kristiansand parkering som overtok ansvaret for de kommunale parkeringsplassene i Søgne for noen måneder siden. Vi har ikke lykkes.

Bystyrepolitiker Christian Eikeland (FrP) (bildet) har sendt en interpellasjon til nye Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap), hvor han skriver at han ikke kan finne et vedtak som tilsier at parkering i Høllen skal være avgiftsbelagt.

Etter Fremskrittspartiet sin vurdering, skal all parkeringsavgift utenfor bysentrum være avgiftsfritt, og er en sak vi jobber med. Vi jobber samtidig med at den første timen ved parkering i bysentrum skal være parkeringsfri.

Inntil vi får tatt opp denne saken, og eventuelt får til et flertall, så ønsker vi at avgiftsparkeringen i Høllen skal opphøre.

Jeg registrerer også at omleggingen slår hardt ut for den gjengen som gjennom mange år har hatt tradisjon med daglige besøk og sosiale sammenkomster i bua som i sin tid ble gitt av næringslivet, "shantybua". Dette kan eventuelt løses med en avgiftsfri korttidsparkering, skriver Eikeland i interpellasjonen.

Han stiller også tre spørsmål til ordføreren hvor han ber om en skriftlig tilbakemelding.

- Disse spørsmålene har jeg ikke fått svar på enda, sier Eikeland til N247 tirsdag formiddag;
  1. Kan ordfører være behjelpelig, og vise til vedtaket som tilsier at Høllen skal være det eneste stedet i de gamle kommunene Søgne og Songdalen som skal være avgiftsbelagt?
  2. Vil ordfører ta initiativ til en sak der prinsipper for avgiftsparkering fastsettes, og legge til rette for at Høllen får avgiftsfri parkering?
  3. Dersom dette ikke lar seg gjøre, vil ordfører ta initiativ til en avgiftsfri korttidsparkering på tre timer, slik at ikke kulturen med bryggesleng, turgåing og ikke minst gjengen i "shantybua" må betale parkeringsavgift for å fortsette sin årelange tradisjon med sine daglige treff i Høllen?
Sist oppdatert 03.12.2019 klokken 13:22 av Nicolai Prebensen

Sist lørdag måtte Søgne dykkerklubbs medlemmer betale 500 kroner i parkeringsavgift mens de var ute i skjærgården for å plukke spøkelsesredskaper. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no