Kulturprisen til Finnestad Lund og Søgne Dykkerklubb

Publisert

Lørdag ettermiddag arrangerte Søgne handelsforening igjen julegrantenning på Torvet på Tangvall med julegrøt, nisse, Søgne skolekorps, Søgne danseklubb, og sang ved Søgne Soulchildren. 
Under arrangementet hvor flere hundre mennesker bidro til julestemning, delte ordfører Astrid Hilde ut årets kulturpriser til familien Finnestad Lund og Søgne Dykkerklubb.
Det var Magne Lorentzen og Tom Nyhaven som mottok sjekken og plaketten fra kommunen på vegne av skytterfamilien da hele gjengen var på skytterstevne på Østlandet.

Karl Klungland og Steinar Monsen mottok prisen på vegne av Søgne Dykkerklubb.
- Det er gøy å se så mange folk her. En kulturpris er noe vi har delt ut hvert andre år siden 80-tallet, men i år er siste gang denne prisen deles ut, så vi tenkte å dele ut to priser denne gangen, sa Hilde før utdelingen.
Dette skriver Leder enhet for kultur i Søgne kommune, Marianne Laukvik om kulturprisvinnerne:
Mette Elisabeth Finnestad ble Norges første skytterdronning i 2006. Hun har blitt skytterprinsesse tre ganger: 1991, 1998 og 2006. Hun har vunnet nordisk ungdomsmesterskap. Mette har flere medaljer for Agder i samlagskyting fra landsskytterstevner.
Hun har også vunnet flere landsdels- og samlagsmesterskap.
Mette Finnestad (bildet t.h., foto: Roar Tolfsen, arkiv) er kasserer i Søgne skytterlag, det har hun vært i cirka 10 år. Hun er også med og hjelper hver uke på ungdomstreningene i Tinntjønnhallen.
Tor Harald Lund er den mestvinnende skytteren i Norge. Han ble skytterkonge i 1987 og skytterpris på Evje i år (2019). Tor Harald var med på vinnerlaget til Søgne skytterlag på lagskyting på landsskytterstevnet på Evje i 2019. Han har vunnet Norgescupen fire ganger: 1995, 2001, 2004 og 2008. Han har vært nordisk mester i feltskyting fem ganger og nordisk mester i baneskyting fire ganger.
På landsskytterstevnet i 1990 vant han offiserpokalen. Han har i tillegg utallige landsdels- og samlagsmesterskap.
Tor Harald Lund (t.v.) har vært leder i Søgne skytterlag i tre perioder og vært med i skytterlagstyret fra tidlig 90-tallet. Han har vært en stor pådriver for å få etablert skytebane i Søgne, som nå er under bygging. Tor Harald sier aldri nei når det er snakk om å hjelpe til med instruksjon til nye ungdommer som kommer og vil prøveskyte.
Begge:
Tor Harald og Mette Elisabeth med familie reiser rundt i Norge og deltar på mange skytterstevner og er flotte ambassadører for Søgne og skytesporten
Med dette som bakgrunn tildeles Søgne kommunes kulturpris for 2019 til ekteparet Finnestad Lund ved Søgne Skytterlag.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Søgne Soulchildren under julegrantenningen på Tangvall lørdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).
Søgne dykkerklubb
Klubben ble stiftet i 1979, for 40 år siden, og har for tiden 115 medlemmer.
Søgne Dykkerklubb er en av de mest aktive dykkerklubbene i landet, og den har to-tre dykketurer hver uke hele året. Klubben har et teknisk dykkermiljø med spesialiserte dykkere med avansert utstyr som kan gå svært dypt og være lenge nede. Dette har klubben klart å kombinere med et miljø som tar vel imot og lager fine dykk for nybegynnere og mindre avanserte dykkere på de samme turene.
Klubben driver også noe fridykking (uten luft) (bildet under) og i sommerhalvåret er dette en populær aktivitet for unger ned til 7-8 års alderen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Søgne dykkerklubb samarbeider med Sjøspeiderne og seilforeningen om opplæring av unge til å bli dyktige på sjøen, og klubben samarbeider med Røde kors og hovedredningssentralen i øvelser og lignende.
Klubben har videre nært samarbeid med bygdas næringsliv, yrkes og fritidsfiskere samt Søgne kommune.
Dykkerklubbens medlemmer har et sterkt samfunnsengasjement som vises i arbeidet med opptak av spøkelsesredskaper, rydding i Lundeelva og Søgneelva. I år har 865 spøkelsesredskap blitt tatt opp. Siden desember 2015 har hele 1.949 spøkelsesredskap blitt tatt på land. I tillegg har klubben tatt opp cirka 25 plastbåtvrak.
Sivil beredskap
Søgne dykkerklubb er også en viktig brikke i sivil beredskap. Den har deltatt i en rekke søk og bergingsoperasjoner der den har berget folk og båter i tillegg til å ha funnet flere som det ikke gikk bra med.
Inntil brannvesenet fikk brukbar båt var dykkerklubben en viktig aktør for AMK-sentralen ved hendelser i skjærgården, men det siste året har brannvesenet tatt de fleste hasteoppdragene.
Det siste året har Dykkerlubben berget minst tre båter med folk fra brenningene i tillegg til at den har tauet hjem en del med motorstopp eller tau i propellen under mer fredelige omstendigheter.
Også når det gjelder kulturminner under vann har Søgne dykkerklubb gjennom mange går utmerket seg og gjort mange funn.
Søgne dykkerklubb har gjort følgende funn (i historisk kronologisk rekkefølge):
Funnet rester av det eldste sjøfunn av båt fra 1090-talet i Nord-Norge (Fiskvågvann) Hellesundvraket fra cirka 1450 Juffrau Elisabeth fra 1760 (Vassøy) Atlas fra 1892 (Songvår) Skonnerten Mareno fra 1. verdenskrig (Lyngholmen) Krigsvrakene Havbris (Ulveskjær), Skogheim(Songvår) og Jan Hubert (Hanegalsboen) (bildet t.h., foto: Søgne Dykkerklubb).
Stor oppsikt og begeistring i høst vakte funnet av «Juffrau Elisabeth» både hos Riksantikvaren og Norsk maritimt museum.
I tillegg har klubben funnet over 40 seilskuter. Om disse funnene samarbeider Søgne dykkerklubb godt med Norsk maritimt museum.
ROV
Søgne dykkerklubb har også vist at de følger med tiden. En svært dyr ROV – fjernstyrt miniubåt – har blitt innkjøpt. Den kan undersøke havbunnen på dypt vann, og vil kanskje føre til at nye spektakulære skipsvrak blir funnet langs Søgne-kysten.
Med dette som bakgrunn tildeles Søgne kommunes kulturpris for 2019 til Søgne dykkerklubb.
Til slutt legger vi ut et bilde av en kul og temmelig stilig trommeslager i Søgne skolekorps under julegrantenningen på Tangvall lørdag ettermiddag. Han heter Johan Tofte. (Foto: Privat).
Sist oppdatert 30.11.2019 klokken 20:07 av Nicolai Prebensen
Leder i Søgne Handelsforening, Gunnar Pedersen ved julegryta til Frelsesarmeen som Søgne Lions skal stå ved også denne julemåneden. F.v. Gunnar Pedersen, Bjørn Andersen, Ole Repstad, Magne Lorentsen og Asbjørn Jakobsen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS