Søgne gamle kirke er Agders eldste kirke. Den tittelen var det Harkmark kirke som hadde inntil nylig. (Foto: Nicolai Prebensen)

- De ble litt sure i Harkmark, men det er ingen tvil, denne kirka er Agders eldste trekirke

  Nicolai Prebensen
  24. nov. 2019
  17:59
Søndag ettermiddag lanserte lokalhistoriker Jostein Andreassen og fotograf Torbjørn Henriksen boka «Søgne gamle kirke - bygdas best bevarte hemmelighet».

Boken forteller historien om «gamlekirka», de nyoppdagelsene og kjerneprøvene som nå er tatt og viser at deler av bygget er fra mellom 1560 og 1580. 

- Den tidligere dateringen var 1640, noe jeg har sagt til mange mennesker i mange år, helt inn til nylig, sa Andreassen søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

I den tilnærmet sprengfulle kafeen på Søgne gamle prestegård fikk de fremmøtte høre et hurtigtog av en lokalhistoriker som raste ut Søgne gamle kirkes historie og måten den nye dateringen var kommet frem på. 

Etter at Andreassen hadde unnagjort forelesningen, med et hav av detaljer på sedvanlig vis, ble 70-åringen og fotograf Henriksen behørig hedret for praktverket av en bok, Bjørn Egeli som søndag representerte Søgne kommune var mektig imponert over verket.

- Praktfull
- Boka er praktfull og det som imponerer meg aller mest er den hukommelsen til Andreassen vi har opplevd her i dag. Han er et unikum som bruker det meste av sin tid på arbeid som dette, sa Egeli. 

Også Søgne menighet, ved Rune Røiseland hedret de to for praktverket og takket for det voldsomme arbeidet som var nedlagt i boka.

Etter at boksigneringen var gjennomført, tok Andreassen og Henriksen med seg publikum til Søgne gamle kirke og igjen startet lokalhistorikeren å øse ut av sin viten overfor et lydhørt publikum.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Lokalhistoriker Jostein Andreassen holdt publikum i ånde under besøket i «gamlekirka» søndag ettermiddag. - Det er ingen tvil om at vi har den eldste trekirka i Agder, sa han. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Det gøyeste av alt med denne nydateringen er at vi i løpet av dette arbeidet fikk rede på at «vår» kirke er den eldste trekirken i Agder. Tidligere var det Harkmark kirke som hadde den tittelen. Den mistet de nå, ble litt sure, og har bestemt seg for å «gjøre noe med det», sa Andreassen til forlystelse for tilhørerne.

Boka «Søgne gamle kirke - bygdas best bevarte hemmelighet» er et oppkomme av historie rundt og om stedet. Den er rikt visualisert med en mengde flotte bilder og bør leses av alle som har et fnugg av interesse for historie.

Kjøpte likevel
Alle som var til stede under lanseringen av boka søndag ettermiddag fikk i all hovedsak presentert hele historien om Søgne gamle kirke, i detalj, av forfatteren. De trengte egentlig ikke å kjøpe boka, men gjorde det likevel og alle som ikke var der bør gjøre det samme, kjøpe boka til Andreassen og Henriksen. Den vil passe perfekt under ethvert juletre julen 2019.

Bildet under: Søgne gamle kirke er den eldste trekirka i Agder. (Foto: Nicolai Prebensen).

Likalhistoriker og forfatter Jostein Andreassen med 58 hefter og bøker bak seg og fotograf Torbjørn Henriksen under lanseringen av boka om Søgne gamle kirke søndag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Kafeen på Søgne gamle prestegård var "sprengt" under lanseringen søndag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no