- Dette er det spøkelsesfisket dreier seg om

Publisert

Torsdag kveld

inviterte

Søgne Dykkerklubb lag, foreninger, båteiere og andre interesserte til å snakke om rydding i skjærgården, både under og over vann. Temaet var i hovedsak å skaffe midler fra Miljødirektoratet til å dekke utgifter i forbindelse med ryddingen.


Folk kom, både fra Søgne, Kristiansand og Mandal.
Tidligere på dagen var flere av klubbens medlemmer på nok et dykk etter spøkelsesredskap og gjorde et tragisk funn.
I løpet av dykket ble det sluppet løs hele ti hummer fra eierløse teiner, såkalte spøkelsesredskap, mens to hummer ikke lot seg redde. Begge manglet både klør og bein, og da er dyrene sjanseløse i lengden. Etter at tillatelse fra Fiskerioppsynet var innhentet tok dykkerne med seg hummeren hjem og viste frem funnet under møtet.
- Dette viser hva vi driver med der ute. Det er hundrevis av teiner som ligger og fisker som dette der ute. Dyr og fisk går inn, kommer ikke ut igjen og dør. Nye kommer inn og lever en stund på det de finner å spise inne i teina. Dette er en ond sirkel som vi prøver å gjøre noe med, sa Steinar Monsen til de fremmøtte.
900 i år
I alt har klubben bare i 2019 hentet inn over 900 redskaper. Mange fulle av døde og levende fisk og skalldyr. Klubben er den klubben i landet som desidert har hentet opp flest redskap, mens Mandal Dykkerklubb henger «hakk i hel». 
Dykkerklubben har et ønske om å samarbeide med mange lag og foreninger med ryddeaksjoner kommende år. Miljødirektoratet dekker faktiske utgifter i forbindelse med ryddeaksjoner, men dekker ikke selve arbeidstiden. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
Søgne Dykkerklubb har til nå i år tatt opp over 900 spøkelsesredskap fra skjærgården. - Vi rekker 1.100 før nyttår, sier formann Karl Klungland. (t.h. på bildet). (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).
- Dette med dugnadstimene betyr ikke noe for oss, men vi har jo et håp om å få dekket faktiske utgifter. Nå ønsker direktoratet at de får inn større søknader, helst over 300.000 kroner per søknad, og derfor frir vi til lag og foreninger om å få i stand et samarbeid. Vi skal stå for søknader og utbetalinger, men vi må ha inn et grunnlag/oversikt over hvem som tenker å rydde og hvor, for vi kommer til å søke om mye penger. Vi skal stå for søknad og sende denne inn til direktoratet. 
Båteiere
Klubben ønsker også at de kan få hjelp av båteiere til å samle inn spøkelsesredskaper når de er i vannet. 
- Vi trekker ofte opp et tyvetalls redskap, og da får vi det veldig trangt ombord i båten vår «Snorkel». Våre dykk blir veldig mye mer effektive hvis vi kan konsentrere oss om dykkingen og ikke opphentingen, sa Monsen og oppfordret folk til å ta kontakt med han på telefon 934 10 278 eller på epost miljø@tekmek.no 
Gjestene under møtet tirsdag kveld fikk selvsagt servert fiskesuppe mellom møtene. Svein Ove Aanesland og Steinar Monsen serverte. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS