Riksantikvaren: - Dykkerklubben har gjort alt etter boka

Publisert

- Dette er et fantastisk funn. Det er svært sjeldent noen finner et over 300 år gammelt skipsvrak som kan spores i historiske kilder og settes navn på, sier riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding sendt ut fredag kveld.


I følge meldingen har Norsk Maritimt Museum fått et tilskudd til å gjennomføre en grunndokumentasjon av funnet i løpet av de nærmeste ukene. Beløpet er på 340.000 kroner.
- Funnstedet skal dokumenteres ved hjelp av fotogrammetri for å lage en 3D-modell av skipet. Bildene skal tas med en fjernstyrt undervannsbåt. Etter at dette arbeidet er gjennomført skal det vurderes om enkelte gjenstander skal tas opp for konservering, skriver Riksantikvaren videre.
- Skipsfunnet fremstå som en uvanlig spennende opplevelse for dykkere, så det vil ikke bli tatt opp mange gjenstander fra vraket, sier Frode Kvalø, marinarkeolog i Norsk Maritimt Museum.
Relaterte artikler:
Finnerlønn
- Dykkerklubben har gjort alt «etter boka». De rapporterte funnet med en gang og rørte ikke vrakrestene. I tillegg dokumenterte de funnstedet med video og bilder. Vraket er så vidt vi kan se urørt, og vi kjenner skipet sitt navn fra historiske kilder. Samlet sett har derfor funnet stor vitenskapelig verdi. Riksantikvaren har derfor besluttet at det i denne saken er riktig å utbetale en finnerlønn til dykkerklubben. Det er vel fortjent, sier Ivar Nesse-Aarrestad, marinarkeolog hos Riksantikvaren.
Finnerlønnen er på 100.000 kroner.
Sist oppdatert 28.10.2019 klokken 13:49 av Nicolai Prebensen
Trysnes Brygge Restaurant og Bar fredag kveld. "Alle" ville høre om vrakfunnet da dykkerklubben inviterte til informasjonsmøte om funnet. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS