Nærmere 200 personer møtte opp på Trysnes Brygge Resaturant & Bar fredag kveld for å høre mer om funnet av galleasen som forliste i Søgne-skjærgården i 1760. (Foto: Nicolai Prebensen)

«Alle» ville høre om vrakfunnet

  Nicolai Prebensen
  26. okt. 2019
  08:29
Nærmere 200 personer møtte opp på Trysnes Brygge Restaurant & Bar da Søgne Dykkerklubb presenterte funnet av galeasen «Juffrau Elisabedt» fredag kveld. I tillegg til lokalbefolkningen var også dykkere fra store deler av Agder på plass, og om ikke Dykkerklubben har bemerket seg tidligere har de i alle fall gjort det i dag. 

Også Dagsrevyen sendte et innslag om funnet i beste sendetid.

Steinar Monsen og Arne Watne fortalte om ferden og forliset til galeasen, og personell fra fylkeskonservatoren og Norsk Maritimt Museum snakket om betydningen av funnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Dette er et fantastisk funn av stor betydning. Det er ingen tvil om at denne gjengen frivillige har lagt ned flerfoldig hundretalls timer for å finne dette vraket, og nå er det altså gjort. Dette har nasjonal verdi, og jeg kan ikke få sagt nok positivt om Søgne Dykkerklubb og bygda forøvrig. Søgne leverer hele tiden, sier arkeolog Ghattas Sayej fra fylkeskonservatoren i Vest-Agder.

Også marinarkeolog Jørgen Johannessen fra Norsk Maritimt Museum er imponert.

- Dette er en nasjonal og internasjonal begivenhet, og vi har i dag sendt ut en pressemelding på engelsk. Det fordi vi har stor tro på at dette funnet også vil vekke oppmerksomhet i utlandet, i alle fall i Nederland hvor skipet kom fra, sier han.

Johannessen forteller videre at Riksantikvaren har bevilget midler til en fullstendig dokumentasjon av vraket.

- Vi går i gang allerede om 14 dager og skal ved hjelp av ROV gå gjennom hele funnet. Jeg er overbevist om at dette arbeidet er noe dykkerklubben også vil være med på, sier han.

- Vil gjenstander fra vraket bli tatt på land?

- Vi må først sjekke hvor skjøre gjenstandene som ligger på bunne er, men klubben har jo allerede fått tillatelse til å hente opp den bysseklokka de fant. Ut over det vil dokumentasjonen vise hva vi kan få til, sier han videre og understreker at alt der ned på bunnen nå er statens eie.

- Hva med en utstilling i Søgne?

- Det fortjener både bygda og klubben. Alt vil være avhengig av både sted, klima på stedet og skjørheten til gjenstandene, men det må vi få til, avslutter han.
Sist oppdatert 26.10.2019 klokken 09:53 av Nicolai Prebensen

Marinarkeolog Jørgen Johannessen ved Norsk Maritim Museum og arkeolog Ghattas Sayej fra fylkeskonservatoren i Vest-Agder på plass under presentasjonen på Trysnes fredag kveld. (Foto: Nicolai Prebensen)

Steinar Monsen i Søgne Dykkerklubb åpnet presentasjonen på Trysnes Brygge Restaurant Bar fredag kveld. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no