Det er områdene nord for E39 og vest for Repstadveien som i hovedsak får bedre dekning når Telenor i samarbeid med Søgne kommune bygger nye mobilmaster i dette området. Dekningsdirektør i Telenor Norge, Bjørn Amundsen (t.v.) sammen med ordfører Astrid Hilde (Ap) og Kenneth Fedog. (Foto: Jon Aamodt)

Telenor og Søgne kommune samarbeider for bedre mobildekning

  Jon Aamodt
  22. okt. 2019
  12:44
- Det har i lengre tid vært stor trykk på å få bedre mobildekning i deler av kommunen, spesielt i områdene nord for E39 vest i kommunen. Dette er viktig for sikkerhet og beredskap og for å kunne ta i bruk moderne velferdsteknologi, sier ordfører Astrid Hilde (Ap). 

Sammen med kommunens IT-ansvarlig Kenneth Fedog, Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen og kundeansvarlig i Region Sør Jørn Fredriksen ble en intensjonsavtale mellom Telenor Norge og Søgne kommune presentert tirsdag formiddag. 

Bakgrunnen for intensjonsavtalen er at Telenor har fått forespørsel om utbygging av molbildekningen i områdene nord for E39 og vest for Repstadveien i Søgne kommune. 

- Kobbernettet skal erstattes
- Vi ser på hvilke områder som blir berørt av kobbersaneringen i telenettet. Den oppgraderingen av nettet som er satt i gang har som målsetting å fase ut det gamle nettet over en periode på drøyt tre år. Telenor har leveringsplikt på tale, men i samarbeid med kommunen tilbyr vi nå et mobilnett som også gir mobilt bredbånd i et område som ellers ikke ville være kommersielt lønnsomt å bygge ut, sier Amundsen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Intensjonsavtalen antyder at det skal bygges fire nye basestasjoner i området, men Amundsen understreker at tallet kan bli alt fra tre til fem, avhengig av optimal plassering av master både med hensyn til dekning, fremføring av kraft og samband, og forhold til grunneiere i området. 

- Vi vil gjerne får gjort så mye som mulig i løpet av 2020, men erfaringsmessig går det gjerne rundt 18 måneder å gjennomføre et slik prosjekt, tilføyer dekningsdirektøren. 

- Moderne nett
Avtalen innebærer at kommunen sørger for avtaler med grunneiere og fremføring av strøm, mens Telenor tar seg av bygging av mast med utstyr. Hvilken teknologi som kommer til å bli benyttet er foreløpig ikke avklart, men Amundsen sier at det kan bli både 2G og 4G. Det blir ikke satt i drift nye 3G stasjoner og hva som skjer med 5G er for tidlig å svare på. 

- Telenor skal etter planen velge leverandør av 5G før jul i år. For tiden har vi tre piloter med henholdsvis Ericsson på Elevrum, Huawei på Kongsberg og Nokia i Danmark. Det er det jeg nå kan si om leverandørsiden nå, sier Amundsen. 

Søgne kommune har allerede bevilget tre millioner kroner til utbyggingen, og fra kommunens side er man fornøyd med å ha fått til denne avtalen med Telenor, en avtale som sikrer god dekning for både tale og mobilt bredbånd i områder der det ellers ikke er grunnlag for en rent kommersiell aktør å bygge ut. 

Terlenors dekningsdirektør, Bjørn Amundsen informerte om avtalen sammen med ordfører Astrid Hilde (Ap) og IT-ansvarlig i Søgne kommune Kenneth Fedog på Søgne rådhus tirsdag formiddag. (Foto: Ukjent)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no