Havforskningsinstituttet har beregnet hummer som ble fisket i 2018. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Beregning: - Nordmenn fisket over 322.000 hummer i 2018

  Nicolai Prebensen
  06. okt. 2019
  17:55
Havforskningsinstituttet har utarbeidet en rapport om hummerfisket etter at det i 2017 ble obligatorisk å registrere seg for alle som fisker hummer. Med bakgrunn i registreringen og en spørreundersøkelse kan forskerne regne seg frem til hvor mange hummer som ble trukket i 2018. 

Beregningene viser altså at det ble fisket over 322.000 hummer i Norge i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Forskerne har beregnet dette tallet ut i fra et representativt utvalg på 579 fiskere av totalt over 36.000 hummerfiskere landet rundt i 2017.

I rapporten  skriver instituttet at det i 2018 ble gjennomført over to millioner teinetrekk, og hver fritidsfisker dro i alt opp 11 hummer i gjennomsnitt. I fjor stod fritidsfisket for 84 prosent av hummerfangsten i Skagerrak, 66 prosent på Vestlandet og 64 prosent på Nord-Vestlandet.

- I 2018 var det betydelig færre registrerte fiskere enn i 2017. Det kan skyldes at noen trodde det var nok å melde seg på en gang. I tillegg har vi ikke tatt med de som meldte seg på etter sesongstart 1. oktober, sier havforsker Alf Ring Kleiven (bildet. Foto: Havforskningsinstituttet) til instituttets hjemmesider.

Vet ikke hvor mye det er
Kleiven kan ikke si hvor stor del fangsten utgjør av hummerbestanden.

– Vi har ingen gode metoder for å beregne hvor mye hummer det er langs kysten. Men vi registrerer historisk lite hummer i teinene, sier han.

90 års tall fra yrkesfiskere viser en historisk nedgang.

– Mens en fisker måtte trekke fem teiner for å få en hummer på 50-talet, må han i dag trekke 12. Dette til tross for at moderne teiner fisker bedre, forklarer Alf Ring Kleiven i hi.no

Ringen sier videre at det er vanskelig å bygge opp bestanden når det ikke er tak på hvor mange som kan delta i fisket. 

- Ryktet om gode fangster blir bokstavelig talt spist opp fordi flere da vil fiske. Takket være registreringen de to siste årene kan vi nå danne oss et bilde av hvor mye som blir fisket og har dermed et utgangspunkt vi kan jobbe ut fra, avslutter han.
Sist oppdatert 06.10.2019 klokken 20:27 av Jon Aamodt

- 90 års tall fra yrkesfiskere viser en historisk nedgang, forteller havforsker Alf Ring Kleiven ved havforskningsinstituttet. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no