
Her kommer årets lokale pinnekjøtt
Tirsdag ettermiddag hentet sauebonde Audun Abrahamsen de siste av i alt 40 dyr han har hentet på øyene de siste to dagene. De aller fleste lam som blir til årets lokale pinnekjøtt og fenalår.
- Jeg har allerede sendt mange dyr til slakting, og dette er nå siste turen for i år hvor jeg henter ute på øyene. De søyene som er igjen ute nå blir der, og jeg drar jevnlig ut for å se til dem gjennom vinteren, sier han til N247.
Han har også tatt med noen værer som kan bli gode avlsdyr og noen gamle damer som han får så lite for på slakteriet at de går til fårikål.
- Sånn er det bare, men dette har vært et godt år, og i alt har jeg hatt 354 dyr i år. Jeg har også vært på fjellet og hentet, og det har vært en flott opplevelse. Alle der oppe er utstyrt med GPS, så de som ikke hang sammen med flokken har jeg enkelt sporet opp og tatt turen inn og hentet. Litt dyrt, men om et par år tipper jeg det er standarden for alle som har dyr i fjellet, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Selv om villsauene trives best i skjærgården viste flere av dem glede over at reisen hjem var over. (Foto: Nicolai Prebensen).
Av årets produksjon selger han nesten 100 lam direkte fra gården på Stauslandstunet, og da dreier det seg om pinnekjøtt og fenalår. Mye er allerede under produksjon.
Han forteller om noen fantastiske, men tøffe dager på øyene.
- Nå kjenner både jeg, Jepp (4) (bildet t.h.) og Spey (12) det på kroppen. Det blir mye løping i et kronglete terreng der ute. Når spælsauen går der ute uten å se mennesker store deler av året, blir de ikke direkte sosiale, men heldigvis er hundene kjappere enn sauene, og da får vi sanket dem inn til slutt.
Etter turen i båt blir sauene kjørt til gården hvor Abrahamsen plukker ut eventuelle værer og søyer som skal fortsette den tradisjonelle produksjonen, og etter dette går turen for de resterende dyrene til slakteriet.
Tangvall gård
Også på Tangvall gård fylles det opp med norsk sau etter at sauebonde Terje Ø. Pettersen har vært «på fjellet» og hentet de aller fleste av de dyra som har vært på beite.
- De er på vei til slakting de fleste, de vet det bare ikke enda, sier han lattermildt.
- Jeg har 14 igjen der oppe og da vil jeg en kort periode før slakting ha 200 dyr her på gården. Også jeg vil plukke ut søyer, lam og værer som kan bli gode avlsdyr. De andre blir foredlet av Slakteren i Søgne.
- Det er sånn dette er. Dette er matproduksjon og faktisk så har barn større forståelse for dette enn enkelte voksne. Jeg har både barnehager og skoleklasser på besøk på gården, og de unge reagerer ikke når jeg snakker om produksjonen. Enkelte voksne derimot reagerer med himmelfallenhet når jeg snakker om slakting til de små. Jeg opplever ofte at jeg får spørsmål fra kunder om hvilket dyr dette fenalåret kommer fra. Det var vel ikke det søte brune lammet, spør de?
- Slike spørsmål har jeg litt vanskelig for å svare på, sier han samtidig som han gleder seg til årets pinnekjøttproduksjon hvor en helt ny produksjon av pinnekjøtt for feinschmeckere skal prøves ut...
... en sak N247 kommer tilbake til senere. Bildet over: Tangvall gård tirsdag ettermiddag. Nærmere 180 villsau er tilbake på gården. (Foto: Nicolai Prebensen).

Sauebonde Audun Abrahamsen på vei inn til brygga i Solta båthavn tirsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Både Spey (12) t.v. og Jepp (4) så ut til å være tilfredse med å komme hjem til gården på Stauslandstunet etter to dagers intens gjetning i Søgne-skjærgården. (Foto: Nicolai Prebensen)