Ønsker at de unge får reell innflytelse

Publisert

Da Arbeidsutvalget for nye Kristiansand hadde sitt siste møte tirsdag 17. september benyttet ungdomspolitikerne Nicolai Østeby fra Kristiansand og Siri Heimdal Knudsen fra Søgne anledningen til å si hva de mener om at programleder Camilla Dunsæd ikke har foreslått møte- og talerett for ungdommene i det nye bystyret. 
- Vi så på dette som vår kanskje siste mulighet til å påvirke beslutningen, og vi mener dette er en veldig viktig sak for oss unge. Den nye kommunen sier stadig at de skal ta det beste fra alle de tre eksisterende kommunene med inn i en ny kommune, og på dette området har Søgne gått foran og vist med et godt eksempel hvordan dette kan gjøres, sier Østeby til N247. 
- Ta det beste fra nåværende kommune
I Søgne kommunestyre har lederen av Søgne barne- og ungdomsråd møte- og talerett og nåværende leder av rådet, Siri Heimdal Knudsen har ved flere anledninger benyttet denne muligheten. 
- Vi har hele tiden ment at denne modellen må videreføres inn i den nye kommunen. Det handler om at vi unge som ikke har stemmerett og således ikke har vært med på å påvirke hvem som sitter salen, skal få en reell politisk påvirkningskraft. Mer åpenhet har vært et viktig tema for flere av de politiske partiene, men her vil de ikke gi oss en sjanse, fortsetter Østeby og legger til at de unge tross alt snakker på vegne av rundt 20.000 mennesker i den nye kommunen. 
- Politikerne kjenner ikke tankene til de unge, og jeg mener det er helt legitimt å hevde at ingen av de folkevalgte representerer vår stemme i byens styrende organene. 
Østeby er aktiv i Agder unge Høyre og ble onsdag valgt til leder av Kristiansand Ungdomsutvalg, et utvalg som skal fungere midlertidig inntil et nytt bystyre formelt kan etablere et ungdomsråd for den nye storkommunen. Han viser til at Europarådet i sitt «European Charter on the Participation of Young People in Local and Regional Life» sier veldig direkte om de unges involvering at:  «det understrekes at slik involvering må være reell og effektiv og ikke bare inkludering av unge mennesker i høringsinstanser uten noen reell mulighet til å delta i faktisk beslutningstaking».
- Vi har argumentert for dette, men uten gehør. Min egen partigruppe er splittet i synet, vi kjenner til at politikere fra Søgne som har praktisert ordningen er positive til å videreføre denne, men det eneste partiet som så langt har gitt oss full støtte er MDG som vil fremme vårt forslag når fellesnemnda skal behandle saken tirsdag. 

- Skuffet over kommunedirektøren
Østbye sier til N247 at han ikke ser bort fra at noen av politikerne er litt sure etter innlegget hans tirsdag der han var veldig direkte og tilkjennegir at han er veldig skuffet over at kommunedirektøren på en side sier at vi ikke kan gå inn i den nye kommunen med et ungdomsråd som ikke føler seg hørt, men på den andre siden sier at at stemmen til de unge ikke er viktig nok til å ha noen som helst form for reel politisk påvirkningskraft.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Formålet med ungdomsrådet er å sikre en bred, åpen og tilgjengelig medvirkning fra barn og unge i saker som angår dem. Barn og unges rett til å si sin mening og å bli hørt er hjemlet i FNs konvensjon om barnets rettigheter artikkel 12, kan vi lese i forslaget til reglement for Ungdomsråd i Kristiansand kommune. Kommunedirektøren vil likevel ikke gi de unge møte- og talerett i bystyret. (Foto: Jon Aamodt).
- Jeg må helt ærlig innrømme at jeg er lei uærlige politikere som kommer og klapper meg og andre medlemmer av et fantastisk ungdomsråd på skuldra og sier «det er så godt vi har sånne som dere, som engasjerer dere og bryr dere om fremtida», samtidig som de samme politikerne prøver å stramme inn på mulighetene våre til å si vår mening i det dere selv kaller «en by for alle», sa Østbye til arbeidsutvalget.
Han avsluttet sitt innlegg med en appell hvor han sier at dersom politikerne er enige, så håper han de tar til fornuft og på vegne av alle barn og unge i nye Kristiansand stemmer på ungdommenes alternative forslag til reglement for ungdommens bystyre. 
Fellesnemnda behandler saken i sitt siste møte tirsdag 24. september.
- Jeg tror kanskje noen ble litt sure på meg, sier Østeby som ikke la fingrene imellom i sin tale til arbeidsutvalget. (Foto: KS / Kommunesektorens Interesseorganisasjon)
Powered by Labrador CMS