Geléballmysteriet er løst

Publisert

I flere år har geléballer vært et mysterium for havforskere, både i Norge og i utlandet. I følge Sea Snack Norway har det vært gjort observasjoner av fenomenet siden 1989 og i alt er det gjort over 65 funn av geléballer frem til 2019. I år er de igjen dukket opp, og Karl Klungland i Søgne Dykkerklubb filmet geléballen du ser i Nett TV-vinduet over i midten av august. 
Nå er mysteriet med gleléballene løst.
Eggmasse
Et internasjonalt prosjekt, ledet av Haldis Ringvooll i Sea Snack Norway, sier til NTB at gentester viser at dette er eggmasser til en sørlig kortfinnet tiatmet blekksprut (Illex coindetii). 
Ringvoll har vært leder for prosjektet i to år og har samlet inn vevsprøver og basert seg på observasjoner av rundt 80 geléballer, skriver NRK Hordaland tirsdag.
Forsker Halldis Ringvold sa til N247 i august at cirka halvparten av observasjonene er gjort langs norskekysten, fra Nordland og sørover, og andre halvparten er gjort i Middelhavet (Spania, Frankrike, Italia, Kroatia og Malta), i hovedsak fra det vestre bassenget. Det er nylig også rapportert om funn ved nordvestkysten av Spania, i Atlanterhavet, og fra Skottlands sørøstkyst.
To meter i diameter
- De er funnet fra 0,5 til 52 meters dyp, i vanntemperaturer mellom 10 og 21 ⁰C. Størrelsen varierer fra 0,3 til 2 meter i diameter, men de fleste er på omtrent én meter i diameter. Dette er dokumentert av dykkere ved hjelp av bilder og video.
Karl Klungland i Søgne Dykkerklubb fant geléballen på cirka 10 meters dyp i Ny-Hellesund med en temperatur i vannet på 15 grader. Det er han som har filmet det som nå viser seg å være eggmassen til en tiarmet blekksprut. 
Karl Klungland (t.v.) i Søgne Dykkerklubb fant og filmet en geléball i Ny-Hellesund i midten av august i år. Han tok også prøver av ballen. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS