Uoversiktlig og ingen umiddelbar flertallsløsning

Publisert

Etter en uke med samtaler, sonderinger og flere møter mellom potensielle samarbeidspartier, er det fremdeles en uavklart situasjon blant lokalpartiene som skal sitte sammen når bystyret i den nye storkommunen konstitueres 9. oktober. Denne dagen skal det nye bystyret velge ordfører, varaordfører, formannskap, kontrollutvalg samt valg- og honorarutvalg.
De to blokkene, Høyre med sin borgerlige allianse og Arbeiderpartiet med sin rødgrønne gruppering, har vært tydelige på at de ikke vil inngå i et samarbeid med Demokratenes 10 representanter. Det er likevel mulig å tenke seg en blokk som har flertall, minst 37 av bystyrets representanter. Utfordringen ligger i at enkelte av de mindre «blokkuavhengige» partiene som i utgangspunktet kan inngå i begge de to hovedalliansene, vegrer seg for å delta i formelle allianser med partier som oppfattes å prioritere annerledes enn dem selv. 
Ordfører uten flertall bak seg
Uten en klar flertallskoalisjon ved konstitueringen, er det åpent for en ordfører som ikke får flertall for sitt partis politikk når hverdagen møter de nye bystyrerepresentantene. En uke etter valget kan det se ut til at Arbeiderpartiet har dannet en allianse bestående av  MDG, Ap, SV, Sp, Rødt og Folkelista, totalt 32 representanter. På den andre siden har Høyre, Venstre, KrF, FrP, PP og PDK en gruppering med 29 representanter. Vidar Kleppe og Demokratene sitter med de 10 siste av de 71 representantene. 
Etter det som er kjent i øyeblikket, er det lite som tyder på at noen av partiene i Høyres blokk vil hoppe over gjerdet. I den rødgrønne leiren har Senterpartiets leder, Reidar Heivoll tidligere uttalt at: « Vi er der vi er nå, men fører det ikke til noe, er vi åpen for å se på andre alternativ igjen». En eventuell snuoperasjon fra Sp vil likevel ikke føre til en flertallskoalisjon, men kun at 32-29 forholdet som i dag gir fordel til den rødgrønne gruppen, vil snu og gi en fordel til de borgerlige.
- Vi jobber for å få til en flertallsløsning, men ingen ting er avklart akkurat nå. Slik vi ser det i dag er Høyresiden den eneste grupperingen som har mulighet for å få til en flertallsløsning. Dette handler ikke bare om å få ordfører eller andre politiske verv, men i enda større grad om å danne et flertall som vil være styringsdyktig over tid. Det er det den nye kommunen først og fremst trenger nå, uttalte Terje Ø. Pettersen (H) (bildet) til N247 tidligere. 
Ikke alle har hastverk
Tirsdag legger han til at Høyres gruppe var avventende til mandagens møte der Venstre, PP og PDK var i samtaler med Arbeiderpartiet. 
- Vi var imidlertid ikke overrasket over hva som ble resultatet av dette møtet, sier Pettersen.
Ikke alle har det travelt med å avklare ståsted og posisjoner. Det er fremdeles tid fram til 9. oktober. En ting er hvem som denne dagen velges til ordfører og varaordfører. En helt annen ting er om det bak disse vervene ligger et flertall som kan holde en stødig hånd på rattet når en helt ny kommuneadministrasjon skal sette ut i livet det som bestemmes av politikerne i en ny sammenslått kommune med en administrasjon på 8-9.000 ansatte og en befolkning på rundt 110.000 mennesker. 
Sist oppdatert 17.09.2019 klokken 15:43 av Jon Aamodt
Vidar Kleppe (DEM) er trolig den eneste av gruppelederne som ikke er kontaktet av de største blokkene for å få til et flertall i det nye bystyret. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS