- Et flertallsalternativ som er styringsdyktig over tid er minst like viktig som posisjoner og verv for den nye kommunen, sier Terje Ø. Pettersen til N247. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

- Jobber for å få til et styringsdyktig alternativ

  Jon Aamodt
  12. sept. 2019
  18:33
36 mandater er det antallet som skal til for å danne en flertallskoalisjon i det nye bystyret. Så langt er det ingen alternativer med tilstrekkelig støtte som har pekt seg ut for å få til en slik koalisjon. 

Partiene som ligger nærmest til å støtte Høyre og Harald Furre som ordfører er H, KrF, V, PP, PDK og FrP som til sammen har 29 representanter. 

MDG med sine seks representanter, Sp med tre og TFK med sine fire kan i utgangspunktet gå både til Høyre og Arbeiderpartiet, men vil bare kunne danne en flertallskoalisjon dersom de velger Høyre med sine partnere. Senterpartiet har uttalt at de er åpne for samarbeid i begge retninger, mens MDG sier at de ikke vil støtte en koalisjon hvor FrP er med. 

Kan få ordfører uten flertall
Grupperingen Ap, SV, R, Sp, MDG og TFK har til sammen 32 representanter i det nye bystyret. Dette er ikke nok til å danne flertall, men kan likevel være nok til at Jan Oddvar Skisland blir den første til å inneha ordførerstolen i den nye storkommunen. Grupperingen gjennomførte sonderinger og hadde flere samtaler frem til og med onsdag, men tok da i følge fvn.no en pause før de etter planen skal forhandle videre neste uke. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Situasjonen torsdag er noe uoversiktlig, og det er mange slitne lokalpolitikere som kan trenge noe tid på å døyve alt som er lagt fram til nå, sier Terje Ø. Pettersen til N247 torsdag ettermiddag. 

- Handler om å være styringsdyktig over tid
- Vi jobber for å få til en flertallsløsning, men ingen ting er avklart akkurat nå. Slik vi ser det i dag er Høyresiden den eneste grupperingen som har mulighet for å få til en flertallsløsning. Dette handler ikke bare om å få ordfører eller andre politiske verv, men i enda større grad om å danne et flertall som vil være styringsdyktig over tid. Det er det den nye kommunen først og fremst trenger nå, sier Pettersen. 

Han legger til at det vil pågå samtaler også utover torsdagen, men ser ikke bort fra at forhandlerne bruker helga til å ta seg inn for så å komme med de gode kreative løsningene i starten av neste uke. 

Blir Harald Furre (H) eller Jan Oddvar Skisland ordfører i den nye kommunen, og hvem kan skape et flertall om en felles politisk plattform i nye Kristiansands første bystyre. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no