Nåværende ordfører i Lillesand, Arne Thomassen (t.h.) blir likevel Agders fylkesordfører etter snuoperasjon i FrPs gruppe. (Foto: Tor Marius Markussen, arkiv)

Arne Thomassen ny fylkesordfører etter snuoperasjon i FrP

  Jon Aamodt
  10. sept. 2019
  15:26
- Vi er fornøyd uansett, men spør oss hvorfor FrP først signerte en avtalen med Arbeiderpartiet, sier Terje Ø. Pettersen (H) til N247 etter at det tirsdag ettermiddag ble klart at Arne Thomassen (H) likevel blir fylkesordfører i et samlet Agder. 

Tidligere tirsdag ble det signalisert en avtale mellom FrP og en koalisjon ledet av Arbeiderpartiet hvor FrP støttet Arbeiderpartiets Gro Bråten i kampen om fylkesordførerstolen. 

Tirsdag ettermiddag sier Pettersen at denne avtalen nå er satt til side av FrP som i stedet vil støtte et borgerlig samarbeid der Arne Thomassen (H) blir fylkesordfører, og Kristelig folkeparti får varaordføreren. 

Til fvn,no sier Christian Eikeland (FrP) at fylkestingsgruppa til FrP ikke ville godkjenne avtalen med Arbeiderpartiet og at FrP nå er tilbake der de hører hjemme. 

Pressemelding fra Arbeiderpartiet sendt ut litt over 17.30 tirsdag kveld:

Trakk seg fra avtalen

Fremskrittspartiet signerte en avtale med Arbeiderpartiet om å støtte valget av Arbeiderpartiets ordførerkandidat. Senere på dagen trakk de seg fra avtalen.

- Jeg er utrolig skuffet over at Fremskrittspartiet ikke synes signerte avtaler i forhandlinger betyr noe, sier Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat Gro Bråten.

Fremskrittspartiet tok kontakt med Arbeiderpartiet etter at de var skjøvet ut i kulden av de andre borgerlige partiene som forhandlet om en flertallskoalisjon. De ønsker å se på mulighetene for å få til en endring som brøt opp dette samarbeidet. Dette ble først ansett som å ikke være realistisk da verken Sp eller MDG ønsker et samarbeid hvor Frp inngår.

Etter en runde med sonderinger med Sp, MDG og SV ble det imidlertid enighet mellom Ap og Frp om at Frp skulle støtte et forslag på ordfører og varaordfører fra Ap og Sp under fylkestingets konstituering. Dette innebar at det ble dannet en mindretallskoalisjon bestående av Ap, Sp, MDG og SV, og uten politisk støtte eller valgteknisk samarbeid, og hvor Frp gikk i opposisjon. Argumentet for å støtte dette var at det ikke ble dannet noen flertallskoalisjon av de rødgrønne partiene som ville blokkere en borgerlig opposisjon, men at det i det nye fylkestinget måtte skaffes støtte fra sak til sak. Dette ville åpne de politiske prosessene og skape et mer dynamisk demokrati.

- Vi forventet jo at Frps forhandlere hadde nødvendige fullmakter. De gav heller ingen indikasjoner på at de måtte sjekke ut dette med partiorganisasjonen. Det ville de fått anledning til. Så det er naturligvis skuffende at snur bare noen timer senere. Vi hadde forventet at de stod på en avtale, avslutter Gro Bråten.
Sist oppdatert 10.09.2019 klokken 20:10 av Nicolai Prebensen

Arne Thomassen sammen med statsråd Torbjørn Røe Isaksen på Åros Feriesenter tidligere i sommer. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no