- Vi produserer ei lompe i sekundet

Publisert

Torsdag var leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp) på besøk i distriktet for å drive valgkamp samtidig som han var på flere bedriftsbesøk, deriblant hos entreprenør og bonde Per Try og TaGo Lefse og Lompebageri på Linneflaten i Søgne.


Med seg hadde han Senterpartiets førstekandidat til kommunevalget i Kristiansand, Reidar Heivoll og lokallagsleder Kjell Eirik Haavold.
Først gikk turen til Stauslandstunet hvor Try fortalte Pollestad om driften av gården og de 48(!) brukene på tilsammen rundt 1.000 dekar han dyrker. Det er stort sett poteter som går til salg i butikk, til lefse og lompebaking i tillegg til chipsproduksjon både på Mjåvann industriområde og til pommes frites produksjon til Dyreparken i Kristiansand, for å nevne noe.
Samtalene kom fort inn på de problemene produsenter møter når det kun er tre matkjeder i Norge som styrer hele markedet.
- Kommer det poteter inn fra utlandet får vi ikke levere. Et annet tema er at den lokale produksjonen stort sett ikke får levere til kommunene. All mat som skal inn til kommunene til drift av sykehus og omsorgsentre handles gjennom anbud på «hele pakka» med matvarer kommunen har behov for, sa Try til delegasjonen fra Senterpartiet.
- Næringskomiteen og Stortinget har gitt kommunepolitikere lov til å dele opp bestillingene, og gjør de ikke det må de gi oss en grunn, svarte Pollestad til Try.
Holdningsendring
Han mente at en holdningsendring til kjøpmennene måtte til for at lokalprodusert mat havner i nærdistriktet når den skal omsettes.
- Vi må sørge for en fortgang i denne prosessen. Alt for mye mat kommer utenfra og norske produsenter blir skjøvet ut i sesongen, sa han videre.
- Et eksempel på akkurat det er at går du i en butikk i dag ser du ofte at norskprodusert mat får liten hylleplass i forhold til utenlandske produsenter. Vi er veldig velkomne når utlandet ikke leverer, men i det øyeblikket lastebillass med poteter kommer sydfra blir vi skjøvet til side. Prismessig er det ikke store forskjeller heller. Forskjellen er at våre varer ikke er så holdbare som de utenlandske. Alle vet hvorfor, sa han.
- Frem og tilbake
- I tillegg er det rart at det nesten daglig kommer trailere fra Stavanger for å hente poteter til Coops vaskeri i Stavanger. Dagen etter blir de fraktet tilbake til distriktet de kommer fra. Jeg kunne ha vasket potetene her på gården, men da må jeg ha forutsigbarhet før jeg investerer i større vaskeutstyr. At det fraktes mye matvarer langs vei er det i alle fall ikke tvil om, sa Try til lederen av næringskomiteen, som sa seg enig med bonden.
- Jeg er veldig opptatt av landbruket på Agder, og vi vil gi mer makt til den lokale næringskjeden. Dette jobber vi med, og signalene tar jeg med tilbake til Oslo, sa Pollestad før turen videre gikk til TaGo på Linneflaten.
Bedriften som startet opp i 1971 har gjennom tidene blitt automatisert fra manuell deigproduksjon og steking til maskinell produksjon. Det er far og sønn Jan og Christian Aas som driver bedriften, og det er Jan som eier alle aksjene i bedriften.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På lefsebakeriet torsdag ettermiddag. F.v.: Lokallagsleder i Senterpartiet Kjell Eirik Haavold. leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad, Christian Aas (TaGo), førstekandidat for Senterpartiet til kommunevalget, Reidar Heivoll og Jan Aas, eier av TaGo Lefse og Lompebageri i Søgne. (Foto: Nicolai Prebensen).
TaGo Lefse og Lompebageri har rundt fire årsverk, men tar inn mange som står utenfor arbeid i et godt samarbeid med NAV. Råvarene, potetene, ble tidligere hentet utenfra, men nå har Per Try levert poteter i rundt tre år, blant annet fra et jorde som ligger rundt 300 meter fra produksjonslokalene.
- Det kaller jeg en kort næringskjede, sa Geir Pollestad da han fikk høre om måten dette foregikk på.
- Vi sender en SMS til Per når vi trenger råvarer. Han låser seg inn i løpet av kvelden og fyller opp til neste dags produksjon. Disse potetene er ferdig vasket, og det lille avfallet vi får under koking (skrell) samler vi, og dette kan dyreprodusentene gjøre nytte av i foret. Faktisk så har vi veldig lite herfra som går ut av huset som havner i søpla, sa Christian Aas til Senterparti-delegasjonen torsdag ettermiddag.
Han fortalte videre at når produksjonen går for fullt, produserer bedriften ei lefse eller lompe i sekundet.
Manuell sjekk
- Selv om det høres litt umulig ut blir faktisk hvert eneste produkt sjekket manuelt før det pakkes, og vi snakker om rundt 400.000 pakker i året til Agder, alt gjennom en spesialgrossist som distribuerer produktet til detaljistene, sa han videre.
Han fortalte at været har mye å si for etterspørselen.
- Vi merker godt med en gang godværet kommer. Da øker etterspørselen veldig. Høsten med mye gråvær er stille tider for oss. Paradoksalt nok ble sommeren i fjor veldig stille for oss. Grillforbudet førte til at salget nesten stoppet opp, men tok seg godt opp igjen kort tid etter at forbudet ble opphevet. Lompe og lefse er et ferskmatprodukt og slik er det bare, sa han.
På spørsmål om hvorfor lederen av Stortingets næringskomité var her svarte Pollestad at det selvfølgelig var valgkamp og at han selv som leder i komiteen applauderer små og mellomstore bedrifter i Norge.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kortreiste råvarer. (Foto: Nicolai Prebensen).
- Disse to bedriftene her er veldig gode eksempler på akkurat det, og det er viktig for meg å holde meg oppdatert på denne type bedrifter. Det er over 100.000 ansatte i næringsmiddelbedrifter i landet, og det er store tall. Denne bransjen er svært viktig for landet og vi må sørge for at utviklingen går riktig vei, sa han.
Han la til at besøkene her sør selvsagt også var en del av en langsiktig strategi for partiet.
- Agder har ingen representanter fra Senterpartiet på Stortinget, og det må vi gjøre noe med til valget i 2021, sa han bestemt.
Råvarene kommer fra jordene et steinkast fra produksjonlokalene til TaGo Lefse og Lompebageri. (Foto: Nicolai Prebensen)
Leder av Næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad var også innom Stauslandstunet hvor bonden Per Try har sine verksteder. Bak førstekandidat Reidar Heivoll til kommunevalget for Senterpartiet og lokalagsleder Kjell Eirik Haavold. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS