Se hva dykkere fant i Ny-Hellesund i helgen

Publisert

Saken er oppdatert mandag kveld.
I flere år har geléballer vært et mysterium for havforskere, både i Norge og i utlandet. I følge Sea Snack Norway har det vært gjort observasjoner av fenomenet siden 1989 og i alt er det gjort over 65 funn av geléballer frem til 2019. I år er de igjen dukket opp, og Karl Klungland i Søgne Dykkerklubb filmet ballen du ser i Nett TV-vinduet over, fredag ettermiddag i Ny-Hellesund, like ved «Farmen Brygga».
- Jeg vet at forskere er interessert i å finne ut av hva dette er, og tok prøve av ballen og har lagt den i fryseren. De kommer fra Universitetet i Agder i ettermiddag for å hente prøven, sier han til N247 mandag formiddag.
Ringvold bekrefter at flasken til Karl er hentet, og sier innholdet vil bli gentestet på like linje med andre vevsprøver de har klart å skaffe i år. Vi håper å komme tilbake med resultatene til alle i slutten av august på hva slags art det er som lager slike geleballer, sier Ringvold.
Forsker Halldis Ringvold sier at ca. halvparten av observasjonene er gjort langs norskekysten, fra Nordland og sørover, og andre halvparten er gjort i Middelhavet (Spania, Frankrike, Italia, Kroatia og Malta), i hovedsak fra det vestre bassenget. Det er nylig også rapportert om funn ved nordvestkysten av Spania, i Atlanterhavet, og fra Skottlands sørøstkyst.
Kart over funnsted i Europa.
- De er funnet fra 0,5 til 52 meters dyp, i vanntemperaturer mellom 10 og 21 ⁰C. Størrelsen varierer fra 0,3 til 2 meter i diameter, men de fleste er på omtrent én meter i diameter. Dette er dokumentert av dykkere ved hjelp av bilder og video.
Karl Klungland fant geléballen på cirka 10 meters dyp med en temperatur i vannet på 15 grader.
Blekksprut
I år (2019) er det funnet hele 14 geleballer, og det er flere enn noe annet år. Geléballene er registrert mellom april og oktober, men flest er funnet i juli, august og september. Det er derfor ennå håp om å få se dem. Vi jobber ut i fra teorien om at det er blekksprut som er innblandet, men hvilken art – det kan kun en vevsprøve med gentest vise.
Vi er et internasjonalt team som jobber med dette Geleballprosjektet, som ledes av forsker Halldis Ringvold i Sea Snack Norway. Andre medaktører i Norge er Universitetet i Bergen, NTNU, Havforskingsinstituttet, Møreforsking, Universitetet i Agder. og NORCE research.
Vi mottar gjerne flere vevsprøver av geléballen. Vi ber om at det tas en liten prøve av ballen, legger den i et rent glass eller plastpose og oppbevarer den så kjølig som mulig inntil den kan legges i fryseren. Dersom du har tilgang til en 0,5 liter plastflaske, så er det mulig å bruke den også. Klem på flasken for å lage et undertrykk, sett flaskeåpningen mot ballen, slipp forsiktig opp taket – og «sug ut» innhold av geleballen. Når prøven er tatt ber Ringvold publikum kontakte Sea Snack Norway (post@buzzingkid.no).
Artikkel
All informasjon om slike geléballer er nå sammenfattet i en artikkel som ble akseptert i tidsskriftet «Marine Biology Research» i 2018.
- I artikkelen sammenliknes eggmasser fra ulike blekksprutarter verden over. Det er ikke mange land som har funnet slike store eggmasser i naturen, og de som er funnet langs norskekysten og i Middelhavet likner ikke på funn gjort andre steder. Vi spekulerer i om geléballen er laget av den tiarmete akkaren, Todarodes sagittatus, som ingen har sett den naturlige eggmassen til, avslutter Ringvold.
Sist oppdatert 20.08.2019 klokken 10:14 av Nicolai Prebensen
Karl Klungland (t.v.) fant geléballen i Ny-Helløesund fredag ettermiddag og filmet fenomenet ingen riktig vet hva er. Her er han sammen med Trond Jarle Repvik etter et tidligere dykk. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS