Noe av mannskapet ombord, stort sett fra Søgne. F.v. Styrmann Kristoffer Midling (styrmann), Torun Christensen (bysseansvarlig (m.m.), Thor Borø (maskinist), Odd Nordahl-Hansen (skipper) og Anders Midtstøl. (Foto: Nicolai Prebensen)

Markerer seg langs hele Norskekysten

  Nicolai Prebensen
  08. aug. 2019
  19:11
8. juli satte MF Gamle Oksøy kursen nordover fra Kristiansand til Harstad. Etter 27 havnebesøk og rundt 1.500 nautiske mil i sjøen klappet det gamle oljetankfartøyet til Høllebrygga onsdag ettermiddag. Torsdag formiddag startet igjen maskinist Thor Borø fra Søgne Kystlag den åttesylindrede Bergen Dieselen med 495 hestekrefter, og satte kursen for Mandal og Skalldyrfestivalen.

Skipper Odd Nordahl-Hansen, også han fra Søgne, har vært med på hele turen og fortsetter søndag med båt og mannskap til Arendal for å være hotellskip for Kystverkets ansatte under Arendalsuka.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Under Skalldyrfestivalen skal båten holdes «åpen», og har du lyst til å «dykke ned» i museumsskipet tar folk fra Søgne Kystlag og Gamle Oksøys venner deg hjertelig imot.


Dette skrev vi om fartøyet i 2015:

Tankskip
«Gamle Oksøy» er et tidligere forsyningsskip i Kystverket og gikk fra 1962, da det bygd hos Brdr. Lothe i Haugesund, som tankskip og ble brukt til å frakte parafin og gass til fyrlykter.

Etterhvert som fyrlyktene ble ombygd til solcelle- og batteridrift ble det mindre bruk for skipet og det ble tatt ut av tjeneste i 1996. I 1997 ble «Oksøy» som skipet den gang het, skjenket til Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter. Riksantikvaren innvilget fartøyet status som verneverdig skip og navet ble endret til MS «Gamle Oksøy».

I 2014 overtok Lindesnes Fyrmuseum ansvaret for båten og det er stiftelsen som drifter båten nå.

Original stand
– Skipet er det eneste av sitt slag som er bevart. Det er i originalstand og viser en epoke fra norsk storhetstid som sjøfartsnasjon, forteller museumsfaglig ansvarlig Simen Pihl ved Lindesnes Fyrmuseum til Lindesnes avis på fyr.no.

Odd Nordahl-Hansen har seilt i mange år, både på tank- og gass-skip, men også ombord i skoleskipene Christian Radich og Sørlandet. I 2013 jobbet han hos Fylkeskonservatoren med hovedansvaret for vern av kystkultur og fartøy.

Nå er Søgnemannen ansatt av Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum og har ansvaret for det gamle tankskipet.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Gamle Oksøy på vei inn til Fiskerlagets kai i Mandal torsdag ettermiddag. I bakgrunnen Buen og det nye Mandal Hotell. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Heldigvis har «Gamle Oksøy» en vennegjeng som er helt fantastisk, sier Odd Nordahl-Hansen.

- Vi har vært tre mann som har jobbet to fulle dager hver uke siden før jul med båten. I tillegg har vennegjengen stått på hver mandag og det har vært opptil 30 venner her på dugnadene. Kystlagene i distriktet inkludert Søgne Kystlag har også lagt ned et voldsomt arbeide med fartøyet vårt og det er fantastisk å se den glød og pågåenheten alle disse kystkulturmenneskene viser overfor «Gamle Oksøy». Det på tross av manglende bevilgninger fra det offentlige, sier Nordahl-Hansen.

Skipper Odd Nordahl-Hansen har tilbragt store deler av sommeren ombord i Gamle Oksøy. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no